Oglje in njegove značilnosti za kožo

Kaj je oglje in o katerem oglju sploh govorimo??

Govorimo o bambusovem oglju, ki je sestavljeno iz kosov hitro rastočega rastlinja bambusa Moso, Phyllostachys edulis. Ko bambus Moso dozori, se na pecljih oblikujejo milijoni drobnih luknjic ali por.
Ko bambus dopolni pet let, ga poberejo in razrežejo na koščke. Ti kosi se žgejo pri temperaturah 1800 stopinj Celzija, da se ustvari bambusovo oglje.

KAJ JE AKTIVNO BAMBUSOVO OGLJE?
Za “aktiviranje” bambusovega oglja ga zmeljemo v prah in vbrizgamo paro (brez drugih kemikalij). Ta “aktivacijski” postopek dvakrat poveča površino. To veliko povečanje površine daje aktivnemu oglju koristne lastnosti.
Več površine je na voljo, hitrejša je hitrost adsorpcije.To pomeni, da je prašek sposoben adsorbirati (da, beseda je adsorbirati) večjo količino bakterij, toksinov in mikro delcev.  Medtem ko imata navadno bambusovo oglje in aktivno oglje enake adsorpcijske sposobnosti, ima aktivno oglje močnejši oprijem na snovi, ki jih adsorbira.

Adsorpcija ↔️ absorpcija️
Ko berete o oglju, boste pogosto videli besedo “adsorpcija”.  To ni tipkarska napaka. Obstaja razlika med adsorpcijo in absorpcijo.
Adsorpcija je postopek, pri katerem se toksini ali kemikalije pritrdijo na površino materiala, kot je oglje.
Tega ne smemo zamenjevati z besedo absorpcija, pri kateri bi toksini ali kemikalije dejansko prešli in postali del materiala – kot goba absorbira vodo. Adsorpcija vključuje samo površino materiala, medtem ko absorpcija vključuje celoten volumen materiala.
Lahko si zamislite tudi recimo OGLJE, ki ADSORBIRA in deluje kot magnet za vlečenje nečistoč na NJEGOVO površino.

ZGODOVINA OGLJA
Čeprav se dodajanje aktivnega oglja izdelkom za osebno nego morda zdi novo, se oglje že tisočletja uporablja v medicinske namene.  Prva zabeležena uporaba zdravilnega oglja prihaja iz egiptovskih medicinskih papirusov, napisanih okoli leta 1500 pred našim štetjem, ko so stari Egipčani oglje uporabljali za absorpcijo vonja rane.

️”Danes se oglje še vedno uporablja za prečiščevanje VODE. Uporablja se v zračnih filtrih za čiščenje ZRAKA, ki ga dihamo, in v tleh za razstrupljanje TAL, v katerih gojimo hrano.  Zdravilno oglje se uporablja pri zdravljenju prevelikega odmerjanja in zastrupitve z drogami, v aparatih za dializo ledvic in jeter ter v povojih za rane. Je tudi učinkovit, naravni dezodorizator. Poznamo uporabo oglja za zastrupitve, prebavne motnje in drisko ali pa ga uporabljamo zunaj v oblogah, obkladkih ali kopelih za lajšanje okužb, bolečin in razstrupljanje kože.”️

ZAKAJ BAMBUSOVO OGLJE
Bambus je postal priljubljen pri okolju ozaveščenih potrošnikih, ker je eden najbolj trajnostnih razpoložljivih virov. Ko ga nabiramo odgovorno, se lahko bambus generacijam obnavlja brez sintetičnih gnojil, herbicidov ali pesticidov.
Medtem ko ima aktivno leseno oglje podobne lastnosti, je aktivno bambusovo oglje štirikrat bolj porozno kot običajno leseno oglje, kar močno poveča njegovo učinkovitost pri odstranjevanju nečistoč in nevtralizaciji vonjav.
Drugi vidiki so, da lesno oglje prihaja iz “mešanega gozda”.  Ker ne poznamo sestave mešanega lesnega oglja, bi to lahko pomenilo težave ljudem z alergijami ali občutljivostjo.  Prav tako ne moremo odgovoriti na druga vprašanja, na primer: “od kod les?” “je bilo pridelano trajnostno?” ali “je bil poškropljen s pesticidi?”
Bambusovo oglje je okolju prijazna in ekološko odgovorna sestavina.  Je 100% naravno in varno za uporabo.

KAKO BAMBUSOVO OGLJE DELUJE V NEGI KOŽE
Čeprav je internet poln številnih informacij o prednostih aktivnega oglja, še ni bilo izvedenih znanstvenih študij o učinkovitosti aktivnega oglja pri negi kože.
Kot pri večini informacij, napisanih o negi kože, so tudi dokazi nezanesljivi.  Anekdotični dokazi izhajajo iz dejanskih življenjskih izkušenj in se ne štejejo za znanstvene dokaze. Vendar se je toliko tega, kar smo se naučili v naši zgodovini, začelo kot nezanesljivi dokaz.
Zaradi naravne sposobnosti odstranjevanja umazanije iz globokih notranjih por je aktivirano bambusovo oglje postalo ključna sestavina številnih izdelkov za nego kože. 

️Aktivno oglje….️
– adsorbira nečistoče zaradi svoje super porozne strukture – ena čajna žlička ima površino nogometnega igrišča,
– ima milijone por, da ujame in shrani onesnaževala, nečistoče in druge škodljive snovi, tako da jih je mogoče sprati,
– naravno globinsko očisti in nežno odstrani odmrle kožne celice brez sušenja kože,
– deluje posebej dobro za globinsko čiščenje mastnih, mešanih tipov kože
– ima protibakterijske, protimikrobne, protivirusne in protiglivične lastnosti, zaradi česar je odlična izbira za aknasto kožo,
– pri uporabi v obrazni maski aktivno oglje pomaga odstraniti olje in umazanijo iz por, zaradi katerih so videti večje – zato bodo pore videti manjše,
– je dovolj nežen za vse tipe kože.

X