Kaj je Kolagen in iz česa je?

Kaj je KOLAGEN in iz česa je?

Kolagen je beljakovina, ki jo naše telo proizvaja naravno. Najdemo ga v številnih delih telesa, vključno z lasmi, kožo, nohti, kostmi, hrustancem, kitami, vezmi, krvnimi žilami in črevesjem. Kožo naredi bolj elastično, kosti pa močnejše.
Ko se staramo, naše telo naravno upočasni proizvodnjo kolagena. Ko se to zgodi, lahko začnemo opažati povešanje in gubanje kože. Da bi se temu izognili, nekateri jemljejo dodatke kolagena. Prodaja se v številnih oblikah, vključno s praški, tabletami, kremami, injekcijami…
Dodatki za kolagen so običajno narejeni iz živalskih proizvodov, kot je kostna juha, pri prašičih, govedini in ribah. Ker pa vse več ljudi zmanjšuje ali odstranjuje živalske proizvode, je “veganski kolagen” postal priljubljen.
O veganskem kolagenu in njegovih koristih ali tveganjih pa ni veliko raziskav.

Je lahko kolagen veganski?
Nekateri znanstveniki pravijo, da so sposobni gensko spremeniti stvari, kot so kvas in bakterije, da ustvarijo “veganski” kolagen brez živali. Drugi se ukvarjajo z načini za bioinženiring. Potrebno pa je več raziskav, ali prinaša enake rezultate kot kolageni na živalskih proizvodih.

Podpora kolagena na rastlinski osnovi
Ko naše telo tvori kolagen, potrebuje hranila za pomoč pri tem procesu. Strokovnjaki na splošno priporočajo, da hranilnim snovem dajo prednost namesto prehranskih dopolnil.
Če ste vegani, lahko stvari jeste, da povečate sposobnost telesa, da naravno proizvaja več kolagena. Vaše telo potrebuje tudi hrano z visoko vsebnostjo hranil, kot so vitamin C, cink in baker, da poveča proizvodnjo.

Rastlinska hrana, ki lahko pomaga pri tem, vključuje:
-Fižol
-Pomaranče
-Rdeča in zelena paprika
-Paradižnik
-Brokoli
-Polnozrnata žita, kot so riž, koruza in pšenica
-Oreščki

Prav tako imejte navado, da vsak dan uporabljate kremo za sončenje. To lahko prepreči, da bi ultravijolični sončni žarki razgradili kolagen v koži. Uporabite kremo za sončenje s širokim spektrom, ki vsebuje najmanj mineralni SPF 30 z cinkovim oksidom navedenim v sestavinah. Prav tako pomaga, da koža ostane hidrirana, predvsem takrat je koža videti najbolj zdrava.
Pri nakupu bodite skeptični do kakršnih koli trditev, ki se morda slišijo predobro, da bi bile resnične. Preverite vse sestavine, ki so navedene na embalaži.

X